Cei șapte ani de “acasă”

//, Grupuri/Cei șapte ani de “acasă”

Cei șapte ani de “acasă”

Expresia vizează prima perioadă din viaţa unui copil, cînd se pun, în familie, bazele de comportament ale copilului în societatea umană. Noi, ca şi creştini „născuţi din nou”, trecem în mod inevitabil printr-o astfel de etapă: perioada „copilăriei spirituale”, cînd ar trebui să se pună, în biserică (tot o „familie”), bazele de comportament ale celui „născut din nou” în „societatea” lui Dumnezeu, adică în „Împărăţia lui Dumnezeu”…

Acum, pentru unii trecerea prin „cei şapte ani de acasă” spirituali este mai rapidă, un an, doi, poate cîteva luni, pentru alţii poate să ţină chiar mai mult de şapte ani, iar pentru o parte, „copilăria spirituală” poate să ţină pînă la moarte… Celor care au ieşit din Egipt sub conducerea lui Moise le-au trebuit 40 de ani ca să treacă prin „cei şapte ani” şi nu ştim cîţi i-au absolvit cu adevărat. „Copilăria spirituală”, de care vorbeşte şi autorul epistolei către Evrei în 5:11-14, este o etapă în viaţa de creştin care trebuie parcursă în timpul cel mai scurt posibil, deoarece „zăbovirea” în această zonă poate fi periculoasă, conform lui Pavel, în Efeseni 4:11-15.
Evrei 5
11Asupra celor de mai sus avem multe de zis, şi lucruri grele de tîlcuit; fiindcă v-aţi făcut greoi la pricepere. 12În adevăr, voi care de mult trebuia să fiţi învăţători, aveţi iarăşi trebuinţă de cineva să vă înveţe cele dintâi adevăruri ale cuvintelor lui Dumnezeu, şi aţi ajuns să aveţi nevoie de lapte, nu de hrană tare. 13Şi oricine nu se hrăneşte decât cu lapte, nu este obişnuit cu cuvântul despre neprihănire, căci este un prunc. 14Dar hrana tare este pentru oamenii mari, pentru aceia a căror judecată s-a deprins, prin întrebuinţare, să deosebească binele şi răul.”
Efeseni 4
11 Şi El a dat pe unii apostoli; pe alţii, prooroci; pe alţii, evanghelişti; pe alţii, păstori şi învăţători, 12pentru desăvârşirea sfinţilor, în vederea lucrării de slujire, pentru zidirea trupului lui Hristos, 13până vom ajunge toţi la unirea credinţei şi a cunoştinţei Fiului lui Dumnezeu, la starea de om mare, la înălţimea staturii plinătăţii lui Hristos; 14ca să nu mai fim copii, plutind încoace şi încolo, purtaţi de orice vânt de învăţătură, prin viclenia oamenilor şi prin şiretenia lor în mijloacele de amăgire; 15ci, credincioşi adevărului, în dragoste, să creştem în toate privinţele, ca să ajungem la Cel ce este Capul, Hristos.”
Tot aşa cum un copil trebuie să înveţe să se hrănească şi cu altceva decît cu lapte, un „născut din nou” trebuie să ajungă să se hrănească cu „hrană tare”.
Aşa a apărut ideea unui program de studiere a Scripturii, intitulat „Istoria Binecuvîntării” şi conceput de către Beni Fărăgău, care şi-a propus aşezarea bazei celei mai largi în cunoaşterea lui Dumnezeu în timpul cel mai scurt. Întîmplător sau nu, programul acoperă şapte ani, şi îşi propune să parcurgă în acest timp douăzeci şi şase de cărţi ale Scripturii, cărţi care reprezintă „coloana ei vertebrală”. Cărţile nu sînt alese la întîmpare ci după anumite criterii, majoritatea din ele fiind „de bun simţ”… Cei şapte ani au o legătură tematică care jalonează drumul creştinului pe Căile Domnului.
Anul I             Condiţiile intrării în relaţie cu Dumnezeu
Anul II           Condiţiile trăirii în prezenţa unui Dumnezeu sfînt
Anul III          Condiţiile conlucrării cu Dumnezeu
Anul IV        pericolele care ne ameninţă relaţia cu Dumnezeu
Anul V            pericolul poate fi evitat dacă răspundem cu credincioşie la credincioşia lui Dumnezeu
Anul VI           Acela care răspunde cu credincioşie la credincioşia lui Dumnezeu va şedea pe scaunul de domnie al Domnului
Anul VII          Împărăţia nevăzută a lui Dumnezeu descinde în viaţa de zi cu zi, dacă printre noi se găseşte cineva să facă voia lui Dumnezeu cu orice preţ
Cu o parte din grupurile care studiază Scriptura pe cărţi, după acest program, ne aflăm în anul al IV-lea de studiu, respectiv studiem cartea NUMERI. Resursele de studiu disponibile pentru această carte (ghid de studiu, predici, prezentări power-point) se găsesc pe pagina de web a Bisericii Iris: www.bisericairis.ro/grupuri-mici-studiu-biblic/, sau la secretariatul Bisericii Mănăştur…
Cartea NUMERI ne prilejuieşte o incursiune în istoria generaţiei care a beneficiat de cele mai multe minuni din partea lui Dumnezeu, dar cu toate acestea, a rămas îngropată în nisipul pustiei, fiind pedepsită pentru ispitirea lui Dumnezeu, pentru neascultarea de Glasul Lui, pentru nesocotirea Lui, pentru necunoaşterea Căilor Domnului, în esenţă… În urma parcurgerii lecţiilor din ghidul de studiu vom putea înţelege, cu ajutorul Duhului Sfînt, cum se poate ajunge de la sărbătoare la dezastru, ce este păcatul cu voia, care este duşmanul nostru cel mai mare, care sînt pericolele care ne ameninţă relaţia cu Dumnezeu şi preoţia, care este soluţia atunci cînd ne abatem de la Căile Domnului, încercînd să extragem principii care să le putem aplica la viaţa noastră de zi cu zi, pentru că, aşa cum le spune Pavel celor din Corint,
11Aceste lucruri li s-au întâmplat ca să ne slujească drept pilde, şi au fost scrise pentru învăţătura noastră, peste care au venit sfârşiturile veacurilor. 12Astfel, deci, cine crede că stă în picioare, să ia seama să nu cadă. 13Nu v-a ajuns nici o ispită, care să nu fi fost potrivită cu puterea omenească. Şi Dumnezeu, care este credincios, nu va îngădui să fiţi ispitiţi peste puterile voastre; ci, împreună cu ispita, a pregătit şi mijlocul să ieşiţi din ea, ca s-o puteţi răbda.” (1Corinteni 10:11-13)
Pentru cei care nu au şansa parcurgerii cărţii NUMERI în cadrul unui grup de studiu, dar şi pentru cei care doresc să aprofundeze studiul unei cărţi cruciale pentru evitarea revenirii la starea de „copilărie spirituală” există posibilitatea de a participa la Conferinţa de vară a Fundaţiei „Istoria Binecuvîntării” în perioada 25-29 iulie, respectiv 1-5 august 2011, în serii identice, la Valea Drăganului. Tema conferinţei este: NUMERI – DRUMUL DE LA SĂRBĂTOARE LA DEZASTRU… Înscrieri pînă la 15 iulie 2011, tel. 0264 439669, 0751 172 942, fib@ib-ro.org.

Radu Bocăniciu

 

Invitatiela cea de-a 11-a Conferinţă de vară “Istoria Binecuvântării”
Am deosebita bucurie sa va invit la a unsprezecea editie a Conferintei de vara Istoria Binecuvantarii!
Uitandu-ne in jur s-ar putea spune ca nu prea avem motive sa sarbatorim, nu-i asa? Amprenta „dezastrului” o simtim pretutindeni in jurul nostru, chiar si in mijlocul „sarbatorilor”, pe care desi le vrem din ce in ce mai pompoase, ne lasa tot mai mult cu gustul amar al unui ritual golit de continut.
In acest an, ne propunem ca, pornind de la cartea Numeri, sa invatam impreuna ca adevarata Sarbatoare o putem gusta doar atunci cand „viata traita in prezenta lui Dumnezeu” nu se reduce la un cliseu, ci este o realitate zilnica in care regasim materializate principiile descoperite in aceasta carte:
  • Ai fost numarat in oastea Domnului?
  • Ai inceput sa-ti randuiesti viata in jurul Domnului?
  • Te-ai consacrat in slujba Domnului?
  • Iti pastrezi viata curata de dragul si spre slava Domnului?
  • Ai curajul sa-L marturisesti pe Domnul cu toata viata, pe fata si cu bucurie?
  • Ai ajuns oare sa te arda pacatul, motiv pentru care ai facut din altar cheia pastrarii relatiei cu Dumnezeu?
  • L-ai declarat pe Domnul ca stapan al tau si esti gata sa-L urmezi?
  • Iti simti inima macinata de nemultumiri si cartiri, pentru ca Dumnezeu nu iti implineste asteptarile cu care ai venit la El?
Furca edenica a alegerii intre viata si moarte nu este luata de dinaintea noastra nici chiar in momentul rascumpararii. De aceea alegerea intre Sarbatoare si Dezastru este reala pentru fiecare dintre noi. Principiile din Numeri, intregite de corespondentele lor noutestamentale, vor constitui oglinda in care vom fi invitati sa ne privim vietile.
De asemenea, vom avea ocazia sa ne cunoastem mai bine in saptamana pe care o vom petrece impreuna si sa ne lasam provocati de modul in care Dumnezeu lucreaza in diverse parti ale tarii si ale lumii. Si pentru ca dorinta noastra e sa va slujim cum putem mai bine, ne-am bucura daca ne-ati spune ce nevoi aveti – ce v-ar placea sa se intample la conferinta?
Ma rog ca prin tot ceea ce se va intampla – inchinare prin cantare si rugaciune, discutii, prezentari, relaxare – aceasta confernita sa fie o binecuvantare pentru fiecare dintre voi.
Beni Faragau
© 2011. Fundatia Istoria Binecuvantarii.

 

De |2018-01-11T09:16:17+00:0027 iun. 2011|